Close

Churchman worked closely with Architype on the development of the new Enterprise Centre and its situation within the masterplan for the Earlham Hall Campus at the University of East Anglia, Norwich. Following in the footsteps of a fine architectural heritage the UEA project sought to establish a new benchmark in sustainability, including what has been called the UK’s ‘Greenest’ building.

The scheme is rooted in a low carbon approach to construction and has been extensively planned to minimise impact on the important historic setting of nearby Earlham Hall. The concept proposed the Enterprise Building as a pavilion within this parkland landscape, establishing a series of new courtyard spaces which form new connections with the historic courts and gardens of the park.

At the heart of the Enterprise Building and announcing the main approach, the Flint Garden is a dynamic space around which the new facility exists. The garden is arranged both to harness and celebrate the site water management strategy - capturing and storing rain and grey water from its surroundings. Taking its cue from local vernacular building materials, the garden is composed of a carpet of whole flints which, as foil to the precise form of the building are alternately dry and inundated with water.

The pool is framed by a Purbeck Stone surround which indicates the main approach to the building. This treatment flows seamlessly through a glazed link to form a terrace with views out into a stand of Scots Pine trees.

Within the scope of future development the landscape is conceived as a series of interconnected courtyards enclosed by the accommodation and terraced to address the level changes. These spaces will be simple collegiate courts, lawned and planted with specimen trees.


Photo:  BDP/Nick Caville
Photo: BDP/Nick Caville Photo:  BDP/Nick Caville
Photo: BDP/Nick Caville Photo:  Dennis Gilbert
Photo: Dennis Gilbert Photo:  Dennis Gilbert
Photo: Dennis Gilbert Photo:  Dennis Gilbert
Photo: Dennis Gilbert
Close