Close

The creation of Stanton Williams’ new visitor arrival space at the Tower generated a number of technically demanding problems that required resolution in order to sustain existing and proposed planting.

Our specific role related to 2 key elements, a green reinforced embankment and a tree planting trench. Since the embankment faced south and the topsoil depth was minimal capillary matting was employed to maximize rainwater retention. The tree trench arose from the need to protect the buried archaeological resources which is abundant within the Tower Environs and the clients desire to have all paving laid on a stable substrate.

In addition to the arrival space we were commissioned independently by the Tower of London to design a small garden space adjacent to the Tower Moat. We stripped out previously ornamental plantings replacing them with an indigenous scheme of low shrubs and native herbaceous plants.






Close