Close

A mixed-use residential led scheme in a conservation area at the heart of Clapham Old Town, the site was formerly an optical works of some note operated by Ross & Co. The scheme consists of new build apartments, the sensitive remodelling of 19th century warehouses and a Victorian villa.

The buildings enclose an interconnected series of courtyards with varying degrees of privacy leading onto an internal street which connects Macaulay Road to Clapham Common. Our challenge was to harmonise this diversity of building characters and materials. We were inspired by the previous use of the site and strived to make use of reflection/refraction of light with a material palate employing mica and water.

Our proposals borrow the language of domestic interiors with ‘canvasses’; continuous surfaces and textures, and ‘jewels’; delightfully eye catching objects. The canvases - floorscape and walls - use Italian porphyry stone which has a colour range that naturally complements the architectural palette. The jewels consist of a series of incidental water rills which are threaded through the street, living green walls of hornbeam and two multi-stemmed maple; Acer neglectum which bookend the street and can be glimpsed from the adjoining roads.






Close