Close

Churchman worked alongside architects Lifschutz Davidson Sandilands and Alison Brooks Associates on the design of this residential improvement project promoted by the London Borough of Brent and one of the first developments of the major South Kilburn regeneration masterplan.

The site was divided into two parts led by the architectural teams, and our landscape design played a major part in achieving a sense of unity by stitching the schemes together with a well devised pedestrian route running through the heart of the site. Homezone-type development formed a major part of the landscape proposals replacing the conventional street typology and dedicated carriageway, raised kerb and pavement. The new accommodation was formed into a series of clusters, each containing an area of green space containing play areas and lawns for quiet relaxation. These spaces were enclosed by railings; working in a similar manner to the classic London square.

We sought to create a stratified approach to the planting where vertical bands related to the different scales of the surrounding architecture, London Planes dominating at the upper level while each successive lower layer become more diverse in its species composition.

Photo: Paul Riddle
Photo: Paul Riddle Photo: Paul Riddle
Photo: Paul Riddle Photo: Paul Riddle
Photo: Paul Riddle Photo: Paul Riddle
Photo: Paul Riddle



Close