Close

Located in the rolling countryside of Herefordshire the hospice extension designed by Architype seeks to engage the interior spaces directly with the surrounding landscape. Churchman was appointed in 2009 to work with the project team to realise this vision.

The scheme proposes a series of semi enclosed courtyard spaces that gradually reveal the wider countryside as one passes through the spaces. Each patient cluster enjoys short, medium and long views of the landscape, punctuated by pools, bridges and rock cascades which form an expression of the sites drainage and animate the landscape during and after rain fall.

The planting extends the orchards of the surrounding agricultural landscape into the lower meadows, with belts of deciduous planting embracing the Hospice to the north to provide some privacy from the adjoining parking and service areas. Wildflower meadows provide the transition from the pastoral to the ornamental planting closer to the accommodation, using seed mixes that promote nectar rich varieties to aid the fruiting potential of the apple trees.

The hard landscape palette combines locally sourced natural stone, quarried and dimensioned for the patios and reflected in the boulders used to form the cascades. New parking areas employ permeable clay paving, a fine clay paving path with stone inlays leads visitors to the main entrance.

The project is under construction with the landscaping of Phase 1 completed early in 2015, Phase 2 to be completed in 2016.






Close